Příslušenství a přílohy k sushi

Pokud si budete chtít doma uspořádat hostinu v japonském stylu, ať už sami pro sebe, nebo pro svou návštěvu, mělo by hlavním chodem být sushi. Sushi je typické japonské národní jídlo, které se stále častěji podává i u nás. Před samotnou přípravou byste si měli opatřit nezbytné příslušenství a rovněž přílohy, bez kterého se sushi připravit nedá.

K výrobě sushi budete potřebovat především bambusovou rohož, do které se sushi balí. Dalším typickým příslušenstvím je servírovací deska na sushi ze světlého bambusu, na kterou se tento pokrm klade. Z téhož materiálu jsou i různé krabičky či mističky na koření či jiné přílohy. Mnozí lidé si myslí, že japonci jedí vše pomocí hůlek. To je sice pravda, ovšem sushi je vzácnou výjimkou.

Proto nemusíte mít z hůlek obavy, jelikož ke konzumaci sushi se vůbec nehodí. Správné sushi se totiž musí lehce vytvarovat do požadované formy tak, aby se mohlo jíst rukou. Malý váleček se prostě vezme mezi prsty, namočí do misky z přílohou a vloží do úst, kde se musí lahodně rozplynout na jazyku. Pokud byste chtěli sushi uchopit hůlkami, tak se vám nejspíše rozpadne a je po sushi.

Příloh k sushi je celá řada a většinou jsou to typické asijské ingredience. Především je to wasabi omáčka, do které se sushi namáčí. V pravých japonským sushi barech to kuchař učiní za vás, takže již nemusíte do ničeho namáčet. Pokud budete muset sushi namáčet sami, pak potřete nejprve jednu stranu sushi malým množstvím pasty wasabi. Druhou stranu pak namočte do sójové omáčky tak, aby se namočila maximálně jedna čtvrtina sushi. Pouze tak dáte vyniknout všem chutím a kontrastům v jednom soustu.

Nezbytnou ingrediencí je světle zelený křen v podobě pasty nebo prášku. Pak je to nakládaný zázvor, ať už bílý, žlutý nebo růžový. Potřebovat budete i sojovou omáčku a samozřejmě především rýži. Na její přípravě velice záleží. Hlavně se musí řádně několikrát proprat ve studené vodě, než ji začnete vařit. Po vaření se rýže ochutí octem (sushi su).

telefon
telefon 777 970 030