Temaki sushi

Určitě každý z nás ví, že sushi je typickým národním jídlem v Japonsku. Mnozí z nás již tento pro nás netradiční pokrm ochutnalo, neboť v posledních letech vzniklo v Praze i v jiných našich městech několik sushi barů. Sushi si ale můžete připravit i sami doma, neboť máte možnost si nakoupit potřebné příslušenství, ingredience a přílohy k sushi. Ovšem málokdo ví, že sushi není jen jedno, ale připravuje se v mnoha druzích a variantách. Jedním z nich je také temaki sushi, což znamená sushi ručně rolované. Temaki sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená „vlastnoručně udělané sushi“. To je skutečně pravda, neboť podle japonského zvyku by si takové sushi měl připravit každý stolovník úplně sám.

Jeho příprava spočívá v nanášení hotové rýže nišiki na plátky mořské řasy nori. Na vrstvu rýže se pak nenese velice tenká vrstvička pasty z křenu wasabi. Vznikne polotovar, na který se může pokládat zelenina podle chutě. Může to být okurka či mrkev, ale také například exotické ovoce avokádo. Dalšími ingrediencemi, které tvoří temaki sushi, jsou míchaná vajíčka, kaviár či rybí maso. Z ryb je to nejčastěji syrový nebo uzený losos, který se krájí na malé kousky. Celá zhotovená výsledná vrstva se pak sroluje, nechá vychladit a teprve pak se krájí na kolečka silná přesně 2,5 cm, neboť na této přesnosti si zejména vyhlášení japonští kuchaři zakládají.

Podle jiného receptu se temaki sushi připravuje tak, že rozpůlíte plátek mořské řasy a do každého obdélníčku vtlačíte prsty bochánek rýže. Do něho pak vmáčknete list salátu a krevety, případně ještě přidáte na proužky nakrájenou syrovou mrkev a ředkev. Nakonec řasu i s obsahem stočíte do kornoutu a jeho náplň dozdobíte majonézou. Při konzumaci můžete kornout namáčet v omáčce, kterou připravíte ze sójové omáčky, do které rozmícháte „japonský křen“ wasabi. Jako přílohu můžete podávat marinovaný zázvor.

telefon
telefon 777 970 030